23 okt. 2020 Nieuwe verordeningen Nedersaksen en Grafschaft Bentheim

by | 25 oktober 2020 | Nieuws

Coronavirus
De verordeningen brengen veranderingen met zich mee op het gebied van het dragen van mond- en neusbescherming, besloten feesten, evenementen met publiek en gastronomie.

Noot: In Duitsland zijn de coronamaatregelen afhankelijk van het 7-daags gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Doordat het gemiddelde aantal boven de 50 is gestegen ( 104,3 op 23 oktober in de Grafschaft Bentheim) zijn op 23 oktober nieuwe maatregelen afgekondigd en treden op maandag 26 oktober verdergaande maatregelen in werking.
De belangrijkste wijzigingen:

Besloten feesten en bijeenkomsten: ( geldt ook voor de Krösenberg!)
Thuis of in private gelegenheden, inclusief clubhuis, gemeenschapsruimtes en ook in eigen tuin etc. mogen maximaal 10 personen uit twee huishoudens of naaste familieleden binnen en buiten privé samenzijn/feestvieren.

Mond- en neusbescherming
Iedereen moet ook mond- en neusbescherming dragen op locaties in de open lucht waar mensen niet de 1,5 meter regel in acht kunnen nemen of  zich daar niet slechts tijdelijk bevinden. Gemeentes kunnen daarnaast gebieden aanwijzen waar het verplicht is om een mondkapje te dragen. Dat is b.v. het geval in de binnenstad van Nordhorn.
Uitgezonderd van deze verplichting zijn  kinderen onder de 6 jaar of mensen die vanwege een gezondheidsstoornis of handicap geen mond- en neusbeschermer kunnen dragen.

Evenementen met publiek
Het aantal toegestane bezoekers is beperkt tot 100 personen. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk als de organisator vooraf een hygiëneconcept heeft afgesproken met de gezondheidsdienst.

Gastronomie
In plaats van 25 zijn nu maximaal 10 mensen uit twee huishoudens of naaste familieleden toegestaan ??in een restaurant of op openbaar toegankelijke locaties.
Voor restaurants geldt zonder uitzondering een blokkeringstijd van 23.00 uur tot 06.00 uur.

Sport
De Grafschaft beperkt de sportieve activiteiten van de clubs voorlopig niet. Het gebruik van kleedkamers en douches is echter verboden.

Regels voor grensverkeer in coronatijd voor Niedersachsen
Aanvankelijk moest iedereen die Nedersaksen of Noord-Rijn Westfalen vanuit Nederland bezoekt zich melden bij de betreffende gezondheidsautoriteit en een negatieve coronatest kunnen overleggen. Deze meldingsplicht is voor Niedersachsen m.i.v. 9 okt. geschrapt voor ‘klein grensverkeer’. Bezoekjes die minder dan 24 uur in beslag nemen.
Blijf je langer dan 24 uur, dan geldt alsnog de meldingsplicht én dan moet je met een recente testuitslag, niet ouder dan 48 uur, kunnen aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus.