Coronanieuws regels Grafschaft Bentheim

Auteur | 27 oktober 2020 | Nieuws

In Duitsland gelden drastische contactbeperkingen die het openbare leven weer grotendeels stilleggen. Dat hebben de Duitse regering en de deelstaten afgesproken.
Invoering avondklok Vanaf woensdag 23 december 2020 gelden nieuwe regels voor het verminderen van contacten in de Grafschaft. De regels zijn tot 31 januari van kracht. Dat betekent: huizen, grond en appartementen mogen tussen 21.00 uur en 05.00 uur niet meer worden verlaten. Reizen die om professionele of medisch noodzakelijke redenen onvermijdelijk zijn, vallen niet onder het verbod

Sociale contacten, toeristische reizen
Mensen moeten hun sociale contacten tot een minimum beperken. Hooguit twee huishoudens mogen samenkomen met een maximum van 5 personen. Privéfeestjes zijn uit den boze. Privéreizen en toeristische trips binnen Duitsland zijn verboden, overnachtingen eveneens voor zover het gaat om een niet-noodzakelijk verblijf.

Horeca
De horeca, blijft gesloten. Het afhalen en bezorgen van maaltijden is wel toegestaan. Bioscopen, musea, theaters en andere cultuurinrichtingen moeten ook sluiten. Hetzelfde geldt voor fitnessstudio’s, zwembaden en andere inrichtingen voor vrijetijds- en amateursport. Profsport mag alleen nog zonder publiek plaatsvinden. Massagesalons en andere zaken die zich bezighouden met persoonlijke verzorging moeten eveneens sluiten, kappers uitgezonderd.

Overnachtingsverbod
Overnachten was nog wel toegestaan voor mensen met een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud. Maar omdat toeristische reizen nu wél verboden zijn, zijn toeristische overnachtingen ook niet meer toegestaan .

Winkels, scholen en creches
Winkels, scholen en crèches blijven in tegenstelling tot de lockdown dit voorjaar open, vandaar de naam ‘light’. Die slaat ook op de relatief korte periode van ‘slechts’ vier weken. In winkels gelden naast de mondkapjesplicht en hygiënevoorschriften ook weer beperkingen van het aantal klanten. Werkgevers moeten hun personeel weer zoveel mogelijk laten thuiswerken als dat kan.
De federale regering en de deelstaten willen de maatregelen over twee weken evalueren en eventueel aanpassen. Omdat de controle van de maatregelen beslissend is voor het effect ervan, wordt meer politie ingezet. Als eerste in de grote steden en coronahotspots. Er komen ook intensievere controles op reizigers uit risicogebieden op luchthavens, stations en wegen in een straal van 30 kilometer van de grenzen.

Toelichting bondskanselier op Covid 19, update 30 november 2020
Zelfs als de exponentiële groei is gestopt, zijn de nieuwe besmettingen met het coronavirus nog steeds op een hoog niveau. De huidige maatregelen worden daarom uitgebreid en in sommige gevallen aangescherpt. “We hebben nog een extra inspanning  nodig”, benadrukte bondskanselier Merkel.

Op 28 oktober besloten de federale en deelstaatregeringen tot drastische maatregelen tot eind november, om het aanzienlijk toegenomen aantal coronabesmettingen in Duitsland te beteugelen. Een maand later kan worden vastgesteld: de exponentiële toename van het aantal infecties zou kunnen worden vertraagd, maar de verwachte ommekeer in de trend in november is nog niet bereikt. “We kunnen in geen geval tevreden zijn met dit gedeeltelijke succes”, verklaarde bondskanselier Merkel.

De federale en deelstaatregeringen hebben daarom de bestaande maatregelen verlengd tot 20 december 2020 om de pandemie landelijk in te dammen. De mondmakerplicht wordt uitgebreid en zal in de toekomst ook gelden voor winkels en parkeerterreinen.

De bevolking wordt opgeroepen om indien mogelijk doordeweeks hun kerstinkopen te doen. Het aantal klanten in de winkels is beperkt – met een verkoopoppervlak tot 800 vierkante meter mag er slechts één persoon per 10 vierkante meter verkoopoppervlak in de winkel aanwezig zijn. Er zijn ook overeenkomstige beperkingen voor grotere instellingen.

Alle burgers worden opgeroepen om elk onnodig contact te vermijden en, indien mogelijk, thuis te blijven. Alle professionele en privéreizen die niet absoluut noodzakelijk zijn, met name toeristische reizen naar het buitenland, ook met het oog op het skiseizoen, moeten worden vermeden. Er  wordt gevraagd om op Europees niveau ervoor te zorgen dat skitoerisme pas op 10 januari wordt toegestaan.

Met de uitbreiding van de bestaande maatregelen moet de situatie op 20 december 2020 aanzienlijk zijn verbeterd. Vanwege de hoge besmettingsgraad zullen echter ook na de jaarwisseling uitgebreide beperkingen nodig zijn. Dit is wat de federale en deelstaatregeringen verwachten . Dus wordt de situatie voor Kerstmis nader beoordeeld.

Maatregelen tot 20 december

  • Beperk contacten. Privé-bijeenkomsten met vrienden, familie en kennissen beperken zich tot uw eigen huishouden en een ander huishouden, maar in ieder geval tot maximaal 5 personen. Kinderen tot 14 jaar zijn hiervan vrijgesteld.
  • Iedereen moet een mond- en neusbedekking dragen in gesloten ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek of als onderdeel van bezoekers of klanten. Daarnaast is het in binnensteden verplicht om op alle plaatsen bij het publiek een face-to-face masker te dragen.
  • In werk- en productiefaciliteiten moet mond- en neusbescherming worden gedragen; dit geldt op de locatie niet als een afstand van 1,5 meter tot andere personen veilig kan worden aangehouden.
  • Hogescholen en universiteiten moeten fundamenteel overschakelen op digitaal onderwijs.

 

23 okt nieuwe Coronaregels + aanvulling per 28 okt + aanvulling per 30 november
De verordeningen brengen veranderingen met zich mee op het gebied van het dragen van mond- en neusbescherming, besloten feesten, evenementen met publiek en gastronomie.

Noot: In Duitsland zijn de coronamaatregelen afhankelijk van het 7-daags gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Doordat het gemiddelde aantal boven de 50 is gestegen ( 104,3 op 23 oktober in de Grafschaft Bentheim) zijn op 23 oktober nieuwe maatregelen afgekondigd en treden op maandag 26 oktober verdergaande maatregelen in werking. Zie ook het overzicht van het land Nedersaksen Nedersaksen Corona VOkompakt gultig ab 23.10.2020

De belangrijkste wijzigingen:

Besloten feesten en bijeenkomsten: ( geldt ook voor de Krösenberg!)
Thuis of in private gelegenheden, inclusief clubhuis, gemeenschapsruimtes en ook in eigen tuin etc. mogen maximaal 10 personen uit twee huishoudens of naaste familieleden binnen en buiten privé samenzijn/feestvieren. (per 1 december max 5 personen)

Mond- en neusbescherming
Iedereen moet ook mond- en neusbescherming dragen op locaties in de open lucht waar mensen niet de 1,5 meter regel in acht kunnen nemen of  zich daar niet slechts tijdelijk bevinden. Gemeentes kunnen daarnaast gebieden aanwijzen waar het verplicht is om een mondkapje te dragen. Dat is b.v. het geval in de binnenstad van Nordhorn.
Uitgezonderd van deze verplichting zijn  kinderen onder de 6 jaar of mensen die vanwege een gezondheidsstoornis of handicap geen mond- en neusbeschermer kunnen dragen.

Evenementen met publiek
Het aantal toegestane bezoekers is beperkt tot 100 personen. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk als de organisator vooraf een hygiëneconcept heeft afgesproken met de gezondheidsdienst.

Gastronomie
In plaats van 25 zijn nu maximaal 10 mensen uit twee huishoudens of naaste familieleden toegestaan ??in een restaurant of op openbaar toegankelijke locaties.
Voor restaurants geldt zonder uitzondering een blokkeringstijd van 23.00 uur tot 06.00 uur.

Sport
De Grafschaft beperkt de sportieve activiteiten van de clubs voorlopig niet. Het gebruik van kleedkamers en douches is echter verboden.

Regels voor grensverkeer in coronatijd voor Niedersachsen
Aanvankelijk moest iedereen die Nedersaksen of Noord-Rijn Westfalen vanuit Nederland bezoekt zich melden bij de betreffende gezondheidsautoriteit en een negatieve coronatest kunnen overleggen. Deze meldingsplicht is voor Niedersachsen m.i.v. 9 okt. geschrapt voor ‘klein grensverkeer’. Bezoekjes die minder dan 24 uur in beslag nemen.
Blijf je langer dan 24 uur, dan geldt alsnog de meldingsplicht én dan moet je met een recente testuitslag, niet ouder dan 48 uur, kunnen aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus.


 

 

Huuske P1050043